Kuinka tekniikka auttaa valokuvauksessa?

Valokuvaus on hyvä esimerkki teknologian kehityksen vaikutuksista. 1700-luvun camera obscurasta on kuljettu pitkä matka tämän päivän valokuvaamisen digitaaliseen tekniikkaan. Taakse jäänyttä on myös aika, jolloin valokuvaaminen tapahtui filmille, joka ensin kehitettiin pimiössä negatiiviksi ja siitä edelleen heijastaen positiivikuvaksi valokuvauspaperille.

Valokuvaamisen digitalisoituminen on muuttanut sen luonnetta täysin. Se on myös tehnyt valokuvaamisesta jokaisen ihmisen arkea, koska lähes kaikilla on aina mukanaan kamera puhelimessaan, menivätpä he minne tahansa.

Digitaalisessa valokuvauksessa ei tarvita erillistä filmiä. Digikamerassa on kuvakenno, jossa on vaihteleva määrä pikseleitä jotka määrittävät sen erottelukyvyn. Kamerasta kuvatiedosto siirretään yleensä tietokoneelle, jossa sitä voidaan haluttaessa työstää kuvakäsittelyohjelmien avulla. Näiden ohjelmien avulla voidaan myös muokata tai luoda täysin uusia kuvia yhdistelemällä osia eri kuvista.

Ohjelman avulla voit esimerkiksi muokata tai tehdä kuvan, jossa istut keskellä Rooman Colosseum-stadionia leijonien keskellä, vaikka et koskaan ole edes Roomassa käynyt. Digitaalitekniikka tekee mahdottomasta mahdollista ja sen käyttö on mahdollista jokaiselle. Lisäksi valokuvien julkistaminenkin on äärettömän helppoa, nykyisien sosiaalisten medioiden avulla voit julkaista otetut kuvat vaikka koko maailman nähtäviksi lähes reaaliajassa. Selfieitä otetaan lähes tuskaksi asti.

Moderneissa älypuhelimissa alkaa myös olla lähes ammattilaistason kameroita ja niihin on myös rakennettu sisään erilaisia kuvankäsittelyohjelmia. Mobiililaitteilla otetut kuvat alkavat hallita medioita, harvempi kantaa enää erillistä kameraa mukanaan.